Lukas

Historia

Lukas har växt upp med motorer och har drömt om rallycross sen han startade med crosskart. Motorsporten ligger i släkten och finns i blodet, men samtidigt har det aldrig tagits för givet, utan Lukas har medvetet tagit steg för steg för att en dag kunna var redo för att köra en Supercar i FIA World Rallycross Championship.

Lukas började köra crosskart 2008 med en EAS crosskart i 125 cc klassen.  Inför 2009 införskaffades en nyare IC R3 med KTM motor och resultaten lät inte vänta på sig. Lukas blev Norsk mästare och Norsk Sprintmästare i 125 cc.

Inför 2010 säsongen byggde vi en ny IC R4 i största Crosskartklassen 650cc med KTM motor som var helt oprövat, nästan hela säsongen gick innan motorn fungerade bra, men Lukas vann dock de två sista tävlingarna 2010.

2011 användes samma crosskart och Lukas vann första tävlingen som gick i Gjövik och ingick i Norska Mästerskapet. Lukas vann även andra tävlingen i Skien emedan han blev tvåa i tredje, trea i fjärde och slutligen tvåa i sista NM tävlingen och vann NM överlägset. Under det året vann Lukas även Svenska och Norska Sprintcuperna, samt ett andrapris i NEZ.

2012 samma kart. Det började med vinst i första SM-tävlingen och fortsatte med två raka segrar före Lukas blev tvåa och avslutningsvis en vinst i sista SM-tävlingen och vann därmed SM överlägset via 177 av möjliga 180 poäng. Lukas vann även Svenska Sprintcupen. Lukas lånade farbror ”Steckas” Clio 2012 vid en NEZ tävling i Litauen och vann.

2013 införskaffades ny kart med samma motor. Det började med vinst i första SM-tävlingen och han vann ytterligare en deltävling, men däremellan en del tekniska problem som gjorde att resultaten ej blev som förväntat. Lukas slutade b la trea i SM, men han vann Svenska Sprintcupen efter vinst i samtliga deltävlingar. Vann även NEZ North European Zone Championship.

2014 körde Lukas en Supercar i FIA World Rallycross Championship. För Lukas var 2014 ett läroår och han körde 6 deltävlingar i mästerskapet.

2015, 2016 och 2017 körde Lukas delar av FIA World Rallycross Championship (EM) och RallyX (SM). Säsongerna slutade med flera pallplatser och 2:a (2016) och 3:e (2015) plats totalt i SM.

2018 körde Lukas FIA World Rallycross Championship (EM) samt SM i Supercar.

I SM blev det SM-guld efter två andraplatser och en sjundeplats i de tre deltävlingar.

I EM blev det en total tiondeplats och den största framgången var tredjeplatsen i hemmatävlingen i Höljes.