Lukas Walfridson kör FIA World RX 2014!

4 mars, 2014 13:59

Lukas Walfridson bekräftar start i FIA World Rallycross RX 2014 i Helmia Motorsports färger! Lukas växlar upp från Crosskart till Supercars och kommer under 2014 att köra sex lopp av den nya FIA World Rallycross RX (World RX) seriens 12 tävlingar.

Av dessa sex starter kommer fem av dem att vara en del av FIA European Rallycross Championship (Euro RX). Satsningen blev möjlig när Lukas farbror ”Stecka” Walfridson avslutade en framgångsrik karriär efter fjolårssäsongen och hans bil blev ledig.

-När vi diskuterade om den här möjligheten kände jag att nu kör vi, berättar Lukas. För mig blir det att växla upp från en nivå till en annan och den utmaningen vill jag gärna anta.

Lukas har en framgångsrik karriär i Crosskart bakom sig och har under de tre senaste säsongerna kammat hem 22 vinster på 46 tävlingar och dessutom 35 pallplatser, vilket är ett tecken på att det funkar.

Lukas är den enda föraren som vunnit Svenska Mästerskapet (SM), North European Zone Championship, Norska Mästerskapet, Svenska Sprintcupen och IC Sprint cup i Crosskart 650cc.

-Crosskart är en stor del av mig och kommer så förbli. Framgångarna har gett mig en vidare syn på framtiden och då ur ett ödmjukt perspektiv. Det kommer krävas mer tålamod. Mer fokusering och tillit till mig själv och teamet. Helmia Motorsport är riktigt taggade inför det som komma skall. Jag förstår att denna utmaning inom RX-cirkusen är en ny scen för mig och oss i teamet, men samtidigt en rejäl ansats till något nytt och utmanande, säger Lukas.

Bilen som skall användas är en Renault Clio med 5-cylindrig motor som utvecklar nästan 600 hk och accelererar från 0-100 på 2 sekunder. Bilen byggdes inför förra säsongen och har utvecklats och förbättrats på en rad punkter under vintern av teamets mekaniker Sven-Inge Neby i Torsby. Bilen kommer att vara klar till test under april.

Martin Anayi, ansvarig för World RX från IMG Motorsport – en division av IMG pratar sig varm över att World RX framöver kommer omfatta en stor variabel av unga som etablerade förare:

-Det känns kittlande och inspirerande att vi kan erbjuda ett World RX med såväl unga förare som Lukas Walfridson mot etablerade och erfarna förare som Petter Solberg. Det gör det riktigt spännande för alla hardcore RX-fans. Lukas har, i mina ögon, redan visat upp en stor känsla för att köra bil via sina segrar i Crosskart, samt att familjen Walfridson i flera decennier har en stark historia inom bilsport. Vi kommer ha järnkoll på hur Lukas tar sig an denna utmaning från Crosskart till Supercars. Det blir en mycket spännande första säsong, avslutar Martin Anayi, ansvarig för World RX från IMG Motorsport.

Första tävlingen går av stapeln på Lydden Hill i England 24-25 maj, men innan dess kommer ett antal tester att genomföras så Lukas får lära sig bilen som har stora skillnader mot den Crosskart han tidigare kört.

Tävlingarna fortsätter med Hell i Norge 14-15 juni, Höljes i Sverige 5-6 juli, Mettet i Belgien 12-13 juli, Buxtehude i Tyskland 20-21 september och Franciacorta i Italien 27-28 september.

-Min och teamets målsättning är att finnas på pallplats när Europamästerskapet (EM) för Supercars avslutas och summeras i Italien i höst. Den ambitionen måste jag ha, avslutar Lukas Walfridson.

Kontaktpersoner Helmia Motorsport

Lars Erik Walfridson, teamchef Helmia Motorsport, +46 70 881 01 73

Andreas Slätt, PR och kommunikationsansvarig, Helmia Motorsport, +46 76 767 70 72

Martin Anayi, Managing Director, FIA World Rallycross Championship, +44 20 823 350 87